Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Καλλιστώ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας.

Ξεκινώντας από την Καλαμάτα, η πρώτη μας στάση είναι η λίμνη Καϊάφα, της οποίας η γεωγραφική θέση την εντάσσει στο Νομό Ηλείας.

Για το όνομα υπάρχουν δύο εκδοχές, σύμφωνα με την άποψη κατοίκου της περιοχής:

  1. Ο Αρχιεπίσκοπος Καϊάφας επισκεπτόταν συχνά το σημείο αυτό για τις θερμές πηγές του.
  2. Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Καϊάφας, προερχόμενος από το Ισραήλ, ναυάγησε, το πτώμα ξεβράστηκε στην παραλία της περιοχής.

Η λίμνη βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και συνδέεται άμεσα με τη θάλασσα, ενώ το βάθος της είναι έως 1,80 μέτρα περίπου και προφανώς πιο βαθιά στο κέντρο της.

Η οικολογική αξία της λίμνης είναι ανεκτίμητη. Για το λόγο αυτό, η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000. Επίσης ρυθμίζει το μικροκλίμα της περιοχής και έχει μεγάλη βιοποικιλότητα.

Δεύτερος σταθμός η γέφυρα Ρίου- Αντίρριου.

Το όραμα του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη το 1889 και η τεχνολογία του αιώνα μας δημιούργησαν ένα έργο μεγάλης οδικής και οικονομικής αξίας.

Η γέφυρα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των δεσμών της δυτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη χώρα, μέσω της Ιονίας Οδού, που θα διατρέχει τις δυτικές περιοχές από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Καλαμάτα.

Μετά από δυο ώρες δύσκολου δρόμου, φτάνουμε στον προορισμό μας, την Άνω Χώρα Ναυπακτίας. Έχουμε ανέβει ήδη πολύ ψηλά, στα 1050 μέτρα, και το θερμόμετρο δείχνει 26ο C.

Ανάμεσα στα έλατα ξεπροβάλλουν ξύλινα και πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, παντοπωλεία, γραφικά καφενεδάκια και η κεντρική εκκλησία του χωριού.

Το τοπίο γύρω από το χωριό είναι μοναδικό. Έχει άφθονα νερά, πηγές, καταρράκτες, ρυάκια, υπέροχα δάση με αιωνόβια και νεογέννητα έλατα και καστανιές.

Η επίσκεψή μας στους καταρράκτες Τσούρνα και Κάκαβου ήταν κι αυτή μια μοναδική εμπειρία.

Περπατώντας στην κεντρική οδό συναντάμε ένα μνημείο πεσόντων, φόρος τιμής για αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία του τόπου.

Ακόμη υπάρχουν στο χωριό υπολείμματα λαγουμιού του Παναγιώτη του Λαγουμιτζή, ο οποίος ανατίναξε συνεργάτες των Τούρκων στο Καναβέικο και του έμεινε το όνομα λαγουμιτζής.

Καθώς συνεχίζουμε την εξερεύνηση μας, συναντάμε κάποιους κατοίκους που κάθονται σ’ ένα καφενεδάκι, απολαμβάνοντας τον καφέ τους. Τους πλησιάζουμε και μας αποδέχονται όλο χαρά. Παίρνουμε θάρρος και τους ρωτάμε μερικά πράγματα για τον τόπο τους…



Μουργελάς Γιώργος, Πουλοπούλου Ελένη, Ψυλιάκου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: