Πύλος, Ιθώμη, Κορώνη, Μάνη, Καλαμάτα, Ταΰγετος, τοπωνύμια που η απλή αναφορά τους οδηγεί συνειρμικά τη σκέψη του καθενός σε χρόνους μακρινούς που χάνονται μέσα στο μύθο, σε περιόδους όπου η ιστορία δένεται αρμονικά με την παράδοση και την κουλτούρα.
Η Μεσσηνία, ένας τόπος στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου του Αίμου, σημάδεψε από κάθε άποψη την εξέλιξη της Ελλάδας, στους αρχαίους και νεότερους χρόνους. Και επειδή κάθε τόπος είναι οι άνθρωποί του, τίποτα δεν μπορεί να αποτελέσει προϊόν δημιουργικής έκφρασης, εάν η κοινωνία των ανθρώπων δεν έχει προσδιορίσει την ταυτότητά της, δεν έχει θέσει τους εκάστοτε προβληματισμούς της, δεν έχει αναζητήσει διεξόδους σε καθετί που αποτελεί τροχοπέδη στη δικιά της ανάπτυξη.
Η κοινωνία της Μεσσηνίας βρισκόταν, και συνεχίζει να βρίσκεται, διαρκώς αντιμέτωπη με προκλήσεις. Αυτές καθορίζουν την περαιτέρω πορεία της, αλλά πρωτίστως αναδεικνύουν την ευαισθησία και τη δημιουργική της ενέργεια σε κρίσιμες περιόδους.
Ο σεισμός του 1986 και η οικολογική καταστροφή στον Ταΰγετο το καλοκαίρι του 2007 έπληξαν τους κατοίκους του νομού και δοκίμασαν τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας. Εκτός αυτού, όμως, αποκάλυψαν τους κοινωνικούς και περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς της, τη διάθεση της να κατανοήσει και να συνδράμει τους συνανθρώπους της που αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη κατάσταση, είτε αυτοί βρίσκονται μέσα στους κόλπους της είτε έξω από αυτούς.
Οι εκπαιδευόμενοι του
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ακόλουθα :
Η εκπαιδευόμενη Βασιλική Τσαρουχά επισκέφτηκε στις 29/05/2008 το Κέντρο Ενημέρωσης Πληροφόρησης και Ευαισθητοποίησης για Ψυχοδραστικές Ουσίες [Κ.Ε.Π.Ε.Ψ.Ο.]. Η διαδικασία της συνέντευξης πραγματοποιήθηκε με την κα Ρομάνα Σπερώνη, Επιστημονική Υπεύθυνη, Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια του κέντρου. Ως κύρια και χρήσιμα πορίσματα αυτής, μπορούν να θεωρηθούν τα εξής:
Α. Το Κ.Ε.Π.Ε.Ψ.Ο. ιδρύθηκε το 1997 με τη συνδρομή του ΟΚΑΝΑ. Είναι μη κερδοσκοπική αστική εταιρία ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτείται από τοπικούς φορείς (Νομαρχία, Ένωση Δήμων, Δήμος Καλαμάτας, Μητρόπολη, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κοινωνικών Λειτουργών).
Β. Βασικός στόχος του είναι η πρωτογενής πρόληψη των ουσιοεξαρτήσεων, των εξαρτήσεων από τον καπνό, το αλκοόλ, τα «ψυχοφάρμακα» και τα ναρκωτικά.
Γ. Επιπλέον, αναδεικνύει γειτονιές και χώρους όπου σύχναζαν τοξικομανείς, όπως η πλατεία Όθωνος. Με το ενδιαφέρον του κέντρου και τα προγράμματα που πραγματοποίησε, κατάφερε να αναδείξει την ομορφιά της πλατείας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να την διασχίζουν άφοβα.
Δ. Ακολουθείται ένα τριετές επιστημονικό πρόγραμμα, που επιβλέπεται και εγκρίνεται από επιστημονικό φορέα του ΟΚΑΝΑ. Πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, όπως προγράμματα ενημέρωσης για εφήβους, συζητήσεις που σχετίζονται με τον αυτοσεβασμό και τη δημιουργικότητα. Οργανώνονται ομιλίες που αφορούν τη διάδοση και τις πολύπλευρες επιπτώσεις των ψυχοδραστικών ουσιών, σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους φορέων.
Ε. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των εθελοντών κάθε ηλικίας που συμμετέχουν σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες. Το ενδιαφέρον και η συμβολή του απλού πολίτη θεωρούνται αξιόλογα για την υλοποίηση των δράσεων. Οι συμμετοχές για ανάπτυξη εθελοντικής δράσης αυξάνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας ότι η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης.
Οι εκπαιδευόμενοι Γιώργος Αντωνόπουλος και Μαρία Τσιάκου επισκέφτηκαν στις 27/05/2008 το Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες [Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ.] Μεσσηνίας, το οποίο είναι Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανήκει στην 6η υγειονομική περιφέρεια Ελλάδας με έδρα την Πάτρα και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 3 Δεκεμβρίου του 2003.
Η εκπρόσωπος του φορέα κα Ιωάννα Στυλιανέση διαβεβαίωσε τους εκπαιδευόμενους ότι η κοινωνική πολιτική του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας αποτελεί υπόθεση όλων των πολιτών. Για αυτό το λόγο, παράλληλα με την ανάπτυξη των προγραμμάτων, ζητήθηκε η έμπρακτη στήριξη και ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις δράσεις του Κέντρου, εδραιώνοντας έτσι τον Εθελοντισμό και αξιοποιώντας Πόρους και Συνεργασίες.
Στόχοι του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η δυνατότητα ενημέρωσης της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας σε θέματα σχετικά με την αναπηρία, η στήριξη των ΑμεΑ και των οικογενειών τους για να παραμείνουν ενεργά μέλη στην κοινότητα και, κατά συνέπεια, η δημιουργία ενός πρότυπου και σύγχρονου Κέντρου για τη φροντίδα και τη στήριξη των ΑμεΑ, που θα είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και κατάρτισης και να είναι αναγνωρισμένο πανελληνίως.
Οι πολίτες του τόπου δείχνουν έμπρακτα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εμφανίζεται πολύ ανεπτυγμένος ο εθελοντισμός. Συγκεκριμένα, ο εθελοντισμός πραγματώνεται από περίπου 40 άτομα, οι οποίοι είναι ενεργοί εθελοντές σε εβδομαδιαία βάση και αναλαμβάνουν συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες, όπως το τμήμα μαγειρικής, της ζωγραφικής και του χορού. Αποτέλεσμα της εθελοντικής προσφοράς είναι η δημιουργία του Συλλόγου Φίλων, καθώς και η ίδρυση του Συλλόγου Γονέων του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας.
Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας έχει δημιουργήσει συνεργασίες με τους εξής φορείς:
Δήμος Καλαμάτας
Αθλητικός φορέας του Δήμου Καλαμάτας
Κοινωνικός φορέας του Δήμου Καλαμάτας
Ε.Σ.Α.μεΑ
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας
Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης
Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας
ΚΑΠΗ Καλαμάτας
Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, και πολλούς άλλους.
Η εκπαιδευόμενη Ευαγγελία Κομπότη επισκέφτηκε στις 03/06/2008 τον Αντινομάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιωτόπουλο Σωτήριο και διερεύνησε την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που έπληξαν το περσινό καλοκαίρι το Νομό Ηλείας. Ο Αντινομάρχης δήλωσε ότι η συλλογή αγαθών, και κυρίως ειδών πρώτης ανάγκης, ήταν άμεση και συγκινητική. Υπήρξε μεγάλη και άμεση ευαισθητοποίηση τόσο από διάφορους φορείς όσο και από τους απλούς πολίτες όλου του Νομού Μεσσηνίας. Η ανθρωπιστική πρωτοβουλία υπήρξε μεγάλη τόσο σε είδη ένδυσης, υπόδυσης και οικιακής χρήσης όσο και σε οικονομική βοήθεια. Επίσης, ουσιαστική και αποτελεσματική ήταν η προσφορά προς τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους όσον αφορά τις ζωοτροφές, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους.
Ο Αντινομάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιωτόπουλος Σωτήριος αναφέρει, με την ευκαιρία της επίσκεψής μας στο γραφείο του, τα εξής: "στηρίζουμε την προσπάθεια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Καλαμάτας και εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στους φορείς υλοποίησής τους".
Η εκπαιδευόμενη Ψυλιάκου Δήμητρα επισκέφτηκε στις 04/06/2008 τον ιερωμένο Πατέρα Φώτιο Πολυχρονόπουλο της ενορίας της Κορώνης, ο οποίος τόνισε ότι η τοπική εκκλησία έφερε σε πέρας ένα έργο ανθρωπιάς και αγάπης, μαζί με τους κατοίκους της, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πυρόπληκτων του Νομού Ηλείας. Με πρωτοβουλία του ιερέα, οι κάτοικοι συγκέντρωσαν σε λίγες ώρες τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και χρήματα. Επίσης, πολλοί αποφάσισαν να επισκεφτούν τον διπλανό νομό για να συμπαρασταθούν στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους και κάποιοι δικούς τους ανθρώπους στις καταστροφικές πυρκαγιές.
Οι εκπαιδευόμενοι Σκορδάκη Μαρία και Κλέαρχος Μπέμπεκας επισκέφτηκαν στις 05/06/2008 τα γραφεία του Ε.Ε.Σ Καλαμάτας και αναζήτησαν τους τρόπους δράσης και τα προγράμματα υλοποίησης αυτών, πραγματοποιώντας συνέντευξη από την κα Δαμηλάτη Κωνσταντίνα.
Το περιφερειακό τμήμα του Ε.Ε.Σ (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός) Καλαμάτας λειτουργεί στην πόλη από το 1986. Από τότε μέχρι σήμερα, όλα τα στελέχη εργάζονται με σκοπό να προάγουν την υγεία σε τοπικό επίπεδο, να μεταλαμπαδεύσουν στον απλό πολίτη τις αρχές και τα ερυθροσταυρικά ιδεώδη. Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας χαρακτηρίστηκε ως συγκινητική και, με βάση αυτή, εφαρμόζονται τα εξής:
Πρόγραμμα αγωγής υγείας
Εκπαίδευση εθελοντριών αδελφών
Γεροντολογία και κατ’ οίκων νοσηλεία
Δραστηριοποίηση Εθελοντριών Αδελφών σε διάφορους τομείς ανθρωπιστικού περιεχομένου
Προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και φιλανθρωπικές δραστηριότητες
Διάθεση τροφίμων και ιματισμού σε άπορες οικογένειες της πόλεις
Δανεισμός νοσηλευτικού υλικού (αναπηρικά αμαξίδια, περπατητήρες, ξύλινες βακτηρίες κλπ.)
Δανεισμός – προσφορά οικοσυσκευών
Οικονομική ενίσχυση περιστατικών
Αιτήσεις Αναζητήσεων
Συμμετοχή σε κοινωνικές, εορταστικές, επιμορφωτικές και άλλες δραστηριότητες που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα στην πόλη
Συμμετοχή στον έρανο του Ερυθρού Σταυρού και στον Αντικαρκινικό έρανο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου