Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Συνταγές Γαστρονομίας



ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό κολοκυθοκορφάδες

Σέλινο, άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, δυόσμο (από λίγο)

Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ή αν θέλουμε ξερό κρεμμύδι

2-3 μέτριες ώριμες ντομάτες

Αλάτι- πιπέρι

1 φλιτζάνι περίπου λάδι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε από τις κολοκυθοκορφάδες τα τρυφερά βλαστάρια και βγάζουμε από γύρω-γύρω τα νεύρα. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή αν θέλουμε στο χέρι ψιλοκομμένες χωρίς τα σπόρια. Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα και μαραίνουμε λίγο τα κρεμμυδάκια. Έπειτα ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά μαζί με τις κολοκυθοκορφάδες και τα μαραίνουμε για λίγο να βγουν τα αρώματα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά χωρίς νερό μέχρι να μείνει το φαγητό μας με το λάδι.


=======================================


ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

1 κιλό πατάτες (βραστές)

1/4 γκούντα

1/4 ένταμ

1/4 κεφαλογραβιέρα

5 φέτες μπέικον

1 κρέμα γάλακτος μικρή

(1 κουταλιά σούπας μουστάρδα)

Πρώτη στρώση: πατάτες κομμένες σε ροδέλες

Δεύτερη στρώση: τριμμένο τυρί

Τρίτη στρώση: περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος και κόβουμε το μπείκον κομματάκια

=======================================

ΔΙΠΛΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

5 αυγά

λίγο αλεύρι

2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη

ούζο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

μέλι & ζάχαρη σε αναλογία 1 προς 3

λίγο νερό

καρυδόψιχα για το πασπάλισμα

λίγο λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη ανακατεύοντας. Αρχίζουμε λίγο-λίγο να προσθέτουμε το αλεύρι, ώστε να μοιάζει η ζύμη ούτε σκληρή ούτε μαλακή, που να ανοίγεται εύκολα σε φύλλο. Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε βαθύ τηγάνι και όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε ένα φύλλο και το διπλώνουμε με δύο πιρούνια. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρά.

Όταν οι δίπλες κρυώσουν, τις βουτάμε στο ζεστό σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.

=======================================

ΦΟΥΝΤΟΥΚΟΠΙΤΑ

15 αυγά

2 1/2 κούπες φουντούκι

1 1/2 κούπα καρύδι

2-3 κούπες ζάχαρη

2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

2 βιτάμ παρά γρ. 400

1-2 βανίλιες

2 μπείκιν πάουντερ

2 κουταλιές γλυκού κανέλλα

2 ποτήρια κρασιού κονιάκ

λίγο αμύγδαλο

700 γρ. σαντιγύ

Εκτέλεση

Ασπράδια μαρέγκα

βιτάμ λιωμένο με ζάχαρη

κρόκοι

μπέικιν-καρύδι-φουντούκι

κανέλλα-βανίλια-φρυγανιά-κονιάκ

ταψί Νο 40

Σιρόπι

3 ποτήρια ζάχαρη

2 1/2 ποτήρια νερό

1 φέτα λεμόνι-κανέλλα-κονιάκ

=======================================

ΚΟΡΜΟΣ

12 αυγά

2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια αλεύρι

2 βανίλιες

2 κουταλάκια μπέικον πάουντερ

1 φλιτζάνι πορτοκαλάδα

Μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Κερασάκια για γαρνίρισμα

1 κιλό σαντιγί

Αμύγδαλα τρίμμα

Λαδόκολλα

ΣΙΡΟΠΙ

3 ½ ποτήρια ζάχαρη

2 ½ ποτήρια νερό

1 φέτα λεμόνι

Λίγη κανέλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την πορτοκαλάδα στην οποία έχουμε διαλύσει το μπέικιν πάουντερ. Ύστερα ρίχνουμε το αλεύρι και τις βανίλιες. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μείγμα και προσθέτουμε τη μαρέγκα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγα αμύγδαλα στη ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε ένα μακρόστενο ταψί με τη λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνεται για 40΄ περίπου. Για πιο σίγουρα βουτάμε το μαχαίρι στο κέντρο και όταν το βγάζουμε καθαρό είναι έτοιμο. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το κόβουμε στη μέση οριζόντια με μια κλωστή ή ένα μεγάλο μαχαίρι. Σιροπιάζουμε το επάνω μέρος, το αλείφουμε με μαρμελάδα, το πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και το τυλίγουμε ρολό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το κάτω μέρος. Τα τοποθετούμε πάλι στο ταψί και τα καλύπτουμε με σαντιγί. Τέλος, γαρνίρουμε με τα κερασάκια και τα αμύγδαλα τρίμμα. Για να το κάνουμε τούρτα, τοποθετούμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί, το κόβουμε οριζοντίως και το βάζουμε σε δίσκο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το σιρόπι, τη μαρμελάδα, τα κερασάκια, τα αμύγδαλα και τη σαντιγί.

=======================================

ΠΑΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ

10 κιλά γουρούνι

1 κιλό αλάτι

4 λίτρα κρασί

Μπαχαρικά

Ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Ασφάκα

Κυπαρίσσι κλάρες

Σκίνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε 3 ημέρες το γουρούνι στο αλάτι. Το κρεμάμε στον καπνό που βγάζει η φωτιά από το σκίνο, μαζί με ασφάκα και κυπαρίσσι. Το καπνίζουμε καλά για 2 ώρες.

Μετά το πλένουμε με ζεστό νερό, το μοιράζουμε σε μερίδες και στη συνέχεια το βάζουμε στην κατσαρόλα και το βράζουμε σε 4 λίτρα νερό και 4 λίτρα κρασί. Το ανακατεύουμε συνέχεια για 2 ώρες καθώς το βράζουμε. Όταν βράσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μια λεκάνη ρίχνοντας μπαχαρικά όπως πορτοκαλόφλουδα, κύμινο, μπαχάρι και πιπέρι. Το αποθηκεύουμε μέσα σε ελαιόλαδο (να το σκεπάζει καλά) για να μείνει και να λιώσει.


ΠΑΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ:

Χοιρινό κρέας με το δέρμα του

Αλάτι χονδρό

Φλούδες πορτοκάλι αποξηραμένες

Πιπέρι

Μπαχάρι

Κανέλα

Γαρύφαλλα

Λάδι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Παίρνουμε το κρέας και το κόβουμε σε κομματάκια. Σε μεγάλο κοφίνι (ή, αν δεν έχουμε, σε ένα τελάρο), στρώνουμε μια σειρά κρέας, ρίχνουμε από πάνω μπόλικο χονδρό αλάτι και επαναλαμβάνουμε έως ότου τελειώσουν όλα τα κομμάτια. Σκεπάζουμε καλά, να μην πάνε έντομα, και αφήνουμε το κρέας να τραβήξει αλάτι και να στραγγίσει τα υγρά του, για 8 μέρες.

Μετά από 8 ημέρες, παίρνουμε το κρέας, το βάζουμε σε λεβέτι με λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει κανονικά. Αφού βράσει, αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε λάδι, εάν το κρέας δεν έχει αρκετό λίπος, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας και τριμμένες τις φλούδες πορτοκαλιού και το αφήνουμε να τσιγαριστεί πάρα πολύ καλά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να μην μας κολλήσει. Όταν τσιγαριστεί, κατεβάζουμε το λεβέτι από τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να κρυώσει εντελώς. Τοποθετούμε το παστό σε ντενεκέ ή σε γυάλινα βάζα. Η γιαγιά μας το έβαζε στο κιούπι και το διατηρούσε όλο το χρόνο. Νόστιμος μεζές που συνηθίζεται πολύ στον τόπο μας και μας βγάζει από τη δύσκολη θέση με ξαφνικούς επισκέπτες. Η πιο κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε παστό είναι ο χειμώνας (Φεβρουάριος) που κάνει κρύο και δεν χαλάει το κρέας. Αν το βάλουμε όμως σε ψυγείο, μπορούμε να το φτιάξουμε όποτε θέλουμε. Μαζί με το παστό, συγχρόνως μπορούμε να ετοιμάσουμε και λουκάνικα.

Σύλλογος Γυναικών Δήμου Δωρίου, «Μια φορά κι έναν καιρό…. Εκατό και μια συνταγές της γιαγιάς», Β’ Έκδοση, Δώριο, 2004.

Κόλλια Βάσω
ΤζανετάκουΑναστασία
Τσιάκου Μαρία
Τόλλια Αργυρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: