Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Συνέντευξη της Διευθύντριας του Σ.Δ.Ε. Καλαμάτας


Από τη Βασιλική Τσαρουχά

- Τι είναι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ);

Το ΣΔΕ απευθύνεται σε ενηλίκους, ανθρώπους άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή δεν φοίτησαν καθόλου στο Γυμνάσιο ή το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν.

- Πότε ιδρύθηκε το ΣΔΕ Καλαμάτας;

Το ΣΔΕ Καλαμάτας λειτούργησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2005.

- Γιατί ιδρύθηκαν τα ΣΔΕ;

Τα ΣΔΕ ιδρύθηκαν για να προσφέρουν απολυτήριο τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου σε όσους δεν το έχουν αποκτήσει. Δίνουν τη δυνατότητα σε όσους παρακολουθήσουν τα μαθήματα να ενταχθούν στις κοινωνικές και οικονομικές δομές του τόπου. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού.

- Αξίζει η προσπάθεια;

Αξίζει τον κόπο, γιατί οι εκπαιδευόμενοι, πέρα από την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων, δηλαδή γραφής, ανάγνωσης αλλά και νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται σήμερα, π.χ. χρήση ξένης γλώσσας και υπολογιστών, αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και διαμορφώνουν θετικές στάσεις, ως ενεργοί πολίτες, στο πλαίσιο της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας.

- Υπάρχει συμμετοχή;

Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους συμπολίτες μας και κάθε χρόνο ο αριθμός των εκπαιδευομένων αυξάνεται. Φέτος, είναι εγγεγραμμένοι και στους δύο κύκλους σπουδών 70 εκπαιδευόμενοι.

- Κατά μέσο όρο, τι ηλικίες έχουν οι εκπαιδευόμενοι;

Ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευόμενων είναι 30 – 45 ετών, με κάποιες αποκλίσεις πάνω και κάτω.

- Υπάρχει βοήθεια από το κράτος για αυτήν τη προσπάθεια;

Τα ΣΔΕ συγχρηματοδοτούνται, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%.

- Τι μαθαίνουν οι εκπαιδευόμενοι;

Τα ΣΔΕ λειτουργούν με ανοικτό πρόγραμμα σπουδών. Κάθε ΣΔΕ δημιουργεί το δικό του πρόγραμμα σπουδών, αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευομένων.

Το πρόγραμμα Σπουδών του ΣΔΕ Καλαμάτας περιλαμβάνει:

  • Ελληνική Γλώσσα
  • Μαθηματικά
  • Πληροφορική
  • Αγγλικά
  • Κοινωνική εκπαίδευση
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση
  • Στοιχεία τεχνολογίας και Φυσικών επιστημών
  • Αισθητική Αγωγή
  • Συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας
  • Ψυχολογική στήριξη, ομαδική ή ατομική

- Το απολυτήριο που παρέχει το σχολείο έχει ισχύ;

Μετά από δυο χρόνια, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν απολυτήριο τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο γυμνασίου και μπορούν πλέον οι απόφοιτοι να συνεχίσουν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (δηλ. σε Λύκειο, Ενιαίο ή Επαγγελματικό) ή σε ΙΕΚ.

- Κατά τη γνώμη σας, όσον αφορά στη μαθησιακή διαδικασία, σε ποια σημεία διαφέρει ο θεσμός των ΣΔΕ σε σχέση με τα συμβατικά σχολεία;

Διαφέρει ως προς τις αρχές, το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η διδακτική στα ΣΔΕ στοχεύει να μετατρέψει τα σχολεία από τόπο μετάδοσης της γνώσης σε τόπο παραγωγής γνώσης. Χρησιμοποιείται η ομαδοκεντρική διδασκαλία, η συνεργατική, ο ελεύθερος διάλογος, ο καταιγισμός ιδεών κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διεργασίας και δίνεται βάρος στη βιωματική μάθηση, στην εξατομικευμένη διδασκαλία, στη διαθεματικότητα της διδασκαλίας, στον κριτικό στοχασμό και στη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στις αποφάσεις που αφορούν στη μάθησή τους.

- Που υπάγονται τα ΣΔΕ;

Τα ΣΔΕ υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, ειδικότερα στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, και φορέας υλοποίησής τους είναι το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

- Πότε γίνονται εγγραφές και τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

Οι εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αφορούν τη φοίτηση τον επόμενο χρόνο. Τα δικαιολογητικά εγγραφής είναι:

Απολυτήριο Δημοτικού σχολείου ή πιστοποιητικό σπουδών από το Γυμνάσιο, αν κάποιος έχει εγγραφεί ή φοιτήσει κάποια σχολική χρονιά.

Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: