Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Πασχαλινές Συνταγές

της Αργυρώς Τόλια

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Υλικά
  • 1 κουτάλια μαγιά σε σκόνη
  • 1 κουτάλια μαστίχα
  • 1κουτάλια αλάτι
  • 3 1\2 κούπες αλεύρι δυνατό
  • 3\4 κούπες ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα πορτοκαλί
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 2 αυγά
  • 1\2 κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1\4 κούπα γάλα χλιαρό
  • Σουσάμι
  • 1 κορκάδι αυγού

Για το πασπάλισμα
  • 1 κούπας αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1\4 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουτάλια κανέλλα

Εκτέλεση:
Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα και το αλάτι. Τα βάζουμε στο μίζερε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το κονιάκ, τα αυγά, το βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, χρειαστεί. Χτυπάμε για 7 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, τη σκεπάζουμε για μια ώρα. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Αλευρώνουμε την επιφάνεια της ζύμης και την ανοίγουμε παραλληλόγραμμα. Με το πινέλο μας, αλείφουμε το φύλλο που ανοίξαμε, με λίγο βούτυρο. Πασπαλίζουμε από πάνω με το μίγμα της κανέλας με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα και τυλίγουμε το φύλλο απαλά σε ρόλο. Κόβουμε το στα τρία, με ένα μαχαίρι. Τα αλείφουμε με το κορκαδί. Αφού πρώτα αφήσουμε για λίγο να φουσκωθούνε. Πασπαλίζουμε πε σουσάμι και ψήνουμε για 15`-20` λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.



ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
Υλικά
  • 1 κούπα βούτυρο φρέσκο μαλακό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 1/2 κουταλιά βανίλια ή 2 κουταλιές υγρή βανίλια
  • 1/2 κουταλιά αλάτι
  • 2 κουταλιές ανθόνερο
  • 2 κουταλιές αμμωνία
  • 7 κούπες αλεύρι
  • 1-2 κροκκάδια αραιωμένα με λίγο νερό

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε προσθέτοντας λίγη-λίγη τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Εάν κόψει η ζύμη, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι. Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη βανίλια. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε ανακατεύοντας την αμμωνία, το ανθόνερο και το αλάτι. Ρίχνουμε στο μίγμα που έχουμε στο μίξερ, εναλλάξ, λίγο-λίγο από το μίγμα με το αλεύρι και λίγο-λίγο από το μίγμα με το γάλα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα. Με τη ζύμη που φτιάξαμε, πλάθουμε κορδονάκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε (οχταράκια, σμυρναίικα κλπ.). Τα τοποθετούμε στο ταψάκι μας, απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, γιατί η ζύμη θα φουσκώσει. Τα αλείφουμε από πάνω με το κροκκάδι, για να ροδίσουν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15'-20'.



ΠΙΤΕΣ

της Αργυρώς Τόλια

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
  • 1 Κιλό σπανάκι
  • 4 Κρεμμύδια φρέσκα, ξερά
  • 1 Πράσο
  • Καυκαλίθρες, άνηθο, μαϊντανό, σφελίτσι, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, ? φέτα.

ΖΥΜΑΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
  • 1 ½ Ποτήρι του νερού νερό
  • Μισό ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1 Κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 Κιλό αλεύρι
ΕΚΤΛΕΣΗ:
Κόβουμε το σπανάκι σε κομματάκια και τα διάφορα μυρωδικά κρεμμύδια, πράσο τα τσιγαρίζουμε με λάδι και μετά τα βάζουμε όλα μαζί. Και ρίχνουμε την φέτα και μετά αρχίζουμε να φτιάχνουμε το ζυμάρι. Βάζουμε το νερό σε μια λεκάνη το λάδι και λίγο αλάτι και αρχινάμε να ρίχνουμε το αλεύρι και το ζυμώνουμε να γίνει. Να μην είναι πολύ άρει ούτε πολύ σφιχτή. Για να ανοίξουμε το φύλλο εκτός από το μπλάστρι μπορούμε να το ανοίξουμε το φύλο, και με το μηχάνημα που ανοίγουμε τις δίπλες αλλά πρέπει να είναι το ζυμάρι να είναι αλευρωμένο. Και το ταψί πρέπει να το λαδώσουμε όχι παρά πολύ λίγο για να το αλείψουμε.


ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1\2 πακέτα μπισκότα Παπαδοπούλου τετράγωνα
  • 1 κουτί ζελέ λεμόνι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1\2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1\4 ποτήρι χυμό λεμόνι
  • 2 λεμόνια το ξύσμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το γάλα στην κατάψυξη για δύο ώρες δράξουμε την ζάχαρη νερό το ζελέ και χυμό λεμόνι. Και αφού κρουόσουν ρίχνουμε το τρίμα λεμονιού μετά από δύο ώρες που έχει κρυώσει το γάλα, το βάζουμε στο μίξερ και το χτυπάμε πολύ μέχρι να γίνει σαν σαντιγί. Μετά βάζουμε τα άλλα υλικά ζελέ μετά βάζουμε στο ταψί παίρνουμε ρίχνουμε στο ταψί το μίγμα και μετά ρίχνουμε και από λίγο μπισκότο και το βάζουμε στο ψυγείο.